U kunt reizen met het vliegtuig door middel van verschillende soorten vliegmaatschappijen en elke vliegmaatschappij heeft weer zijn voordelen ten opzichte van de andere. Het ligt er ook maar net aan wat uw wensen zijn, hoelang de vlucht zal duren en wat voor budget u heeft. Door de jaren heen is het aantal vliegmaatschappijen enorm gestegen.

Continentaal of een intercontinentale vlucht?

Interncontinentale of continentale vluchten bij diverse vliegmaatschappijenEr zijn verschillende soorten vliegmaatschappijen, sommigen vliegen bijvoorbeeld alleen naar een bepaald land, regio of continent. Een continentale vlucht is een vlucht die zich van A naar B binnen een bepaald continent verplaatst. Zo zijn er ook intercontinentale vluchten waarbij er van A naar B verplaatst wordt, waarbij B dan weer in een ander continent ligt. Een vlucht van Amsterdam naar Rome is bijvoorbeeld een continentale vlucht en een vlucht van Amsterdam naar Tokio valt onder de noemer intercontinentale vluchten.

Budget of goede service?

Een belangrijk verschil tussen de vliegmaatschappijen is de prijs. Budget vliegtuigmaatschappijen zijn maatschappijen die zich vooral op het goedkoop zijn richten en relatief weinig service bieden. Een normale vliegtuigmaatschappij probeert zich te differentiëren door goede service te bieden, waarbij de prijzen weliswaar iets hoger liggen. Budget maatschappijen vliegen voornamelijk continentale vluchten en normale vaak zowel continentaal als intercontinentaal. Ryan Air en Transavia zijn voorbeelden van budget maatschappijen, terwijl bijvoorbeeld KLM en British Airways zich meer op kwaliteit richten en zich niet proberen te onderscheiden door lage prijzen.

De voordelen en nadelen van budget vliegtuigmaatschappijen

Budget vliegreizen? Wat zijn de voordelen en de nadelen?Budget vliegmaatschappijen kunnen heel goedkoop zijn, alleen moet u hierbij wel goed op extra kosten letten. Zo mag bij deze maatschappijen wel gratis handbagage meegenomen in het vliegtuig, maar valt een koffer bijvoorbeeld weer niet onder de ticketprijs. De kosten van de bagage variëren, maar vaak kan dit de uiteindelijke prijs van de ticket wel met 50% opschroeven. Ook is het eten en drinken tijdens deze vluchten niet gratis en zelfs duur te noemen. De kwaliteit van dit drinken en eten is ook niet heel bijzonder. Budgetmaatschappijen proberen zoveel mensen in een vliegtuig te krijgen, waardoor de meeste vliegtuigen beschikken over zeer weinig beenruimte. Ook is het personeel dat aanwezig is op deze vluchten minder op service gericht. Budgetmaatschappijen zijn door het bovenstaande eerder aan te raden voor de kortere vluchten. Let bij het boeken van een ticket bij een budgetmaatschappij in ieder geval altijd op de extra kosten, want het kan zelfs zo zijn dat hierdoor de ticketprijs zelfs hoger ligt dan bij een servicegerichte maatschappij.

De voordelen, nadelen en verschillen tussen de andere maatschappijen

Normale vliegmaatschappijen zoals KLM en British Airways zijn relatief gezien een stuk duurder dan de budgetmaatschappijen. Deze maatschappijen zijn dan ook meer geschikt voor de langere vluchten. Deze maatschappijen beschikken vaak ook over beter uitgeruste vliegtuigen, waardoor ze ook intercontinentale vluchten uit kunnen voeren. Doordat deze maatschappijen zich proberen te differentiëren door middel van het leveren van goede service is uw vlucht in de meeste gevallen ook een stuk prettiger. In de prijzen zit de bagage en het eten en drinken gedurende de vlucht al inbegrepen, dus u weet gelijk waar u aan toe bent. U heeft tijdens deze vluchten meer beenruimte en het eten is ook van betere kwaliteit. Het personeel is ook vriendelijker dan bij budgetmaatschappijen. Deze maatschappijen zijn dan ook vooral interessant voor de langeafstandsvluchten zoals intercontinentale vluchten.

Een vliegmaatschappij kiezen

Ryanair is een erg populaire low budget vliegmaatschappijVoor welke maatschappij u moet kiezen voor uw vlucht is voornamelijk afhankelijk van uw wensen. Bent u bijvoorbeeld bovengemiddeld lang, dan is het vliegen met een budgetmaatschappij sowieso niet aan te raden vanwege de beperkte beenruimte. Als u geen zin heeft in onverwachte kosten voor bijvoorbeeld een koffer dat een kilo te zwaar is of heeft u geen zin om te betalen voor eten en drinken onder het vliegen dan is het aan te raden om de budgetmaatschappijen te vermijden. Wilt u echter simpel van A naar B vliegen en heeft u een korte vlucht? U kunt dan waarschijnlijk veel geld besparen als u kiest voor een budgetmaatschappij zoals Ryan Air.