Vertragingen, annuleringen, helaas komt het regelmatiger voor dan dat we als reizigers zouden willen. Een aswolk boven Europa, annuleringen vanwege langdurige kou en sneeuwval, of gewoon een ouderwetse vertraging die al dan niet goed te verklaren is. Vaak zijn er goede regelingen voor, de luchtvaartmaatschappijen draaien dan op voor de kosten. Vooral als zij al verantwoordelijke voor de vertraging gezien kunnen worden.

Vergoeding reisverzekering

Er zijn ook een aantal gevallen waarin de reisverzekeraar deels opdraait voor de kosten die gemaakt worden bij het missen of vertragen van een vlucht. Mocht het zijn dat door natuurgeweld de uiterste terugreisdatum wordt overschreden, dan wil de reisverzekeraar nog wel eens een vergoeding geven. Dit moet dan echter wel op tijd worden aangegeven. Ook is het dan natuurlijk wel van belang dat je een goede kortlopende, dan wel doorlopende reisverzekering hebt.

Aswolken en vulkaanuitbarstingen

Een aswolk of een vulkaanuitbarsting is geen geldige annuleringsreden, je annuleringsverzekering dekt dit dan ook niet. Je hebt de mogelijkheid contact op te nemen met je reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij. Toch heb je in dit geval kans dat dit ook door hen niet wordt vergoed, er is hier namelijk sprake van overmacht. Enige verlichting is er wel, de Europese commissie heeft inmiddels aangegeven dat het ‘passagiersrecht’ hier ook geldt. Daarom is vergoeding van het ticket of een gelijkwaardige overboeking vaak wel mogelijk als er sprake is van overmacht door natuurgeweld.

Waarom heeft ‘natuurgeweld’ deze uitzonderingspositie?

Natuurgeweld is een probleem waar geen verantwoordelijke voor aan te wijzen is. Als de situatie onveilig wordt, is het verstandiger niet te vliegen daar heeft een luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie geen enkele invloed op. Als er een defect is aan het toestel of een andere reden van vertraging, dan is hiervan de verantwoordelijkheid wel bij de luchtvaartmaatschappij te leggen.